Kto i gdzie poleciał? Wrażenia z lotu.
Oraz Wasze zdjęcia i filmy.
Moderatorzy: jasiu, szymon.strus
-
Wojtek Wesołowski
- Nowy na forum
- Glajt: Mac Para Technology Envy
- Uprząż: Axel 2
autor: Wojtek Wesołowski » 11 sie 2012, 11:32
Hej,
Poniżej podaję link do filmiku z mojego pierwszego prawdziwego przelotu
http://vimeo.com/47351966Link do tracka:
http://www.xcportal.pl/flight/2012-08-0 ... wesolowskiChciałem dolecieć do Szczawnicy, ale zabrakło mi wysokości aby przelecieć nad górami. Lądowanie na celność na polanie porośniętej drzewami i słupami średniego napięcia. Nie chcąc przelecieć łąki lądowałem na uszach, lądowanie miałem trochę twarde.
Pozdrawiam,
Wojtek
-
eltomek
- Glajciarz którego nie składa na beli
- Glajt: Tequila 5
- Uprząż: SupAir Delight 2
- Telefon: 6dziewięć785014pięć
Hej,
Dzięki za wrzucenie filmiku! Które to GoPro 1 czy 2?
A co do lądowania to wyobrażałem sobie, że to będzie 5x5m, a tu połoninę całą miałeś do dyspozycji

Pozdrawiam,
Tomek
-
Siwy
- Glajciarz którego nie składa
- Glajt: Trango X-Race
- Team: Ufo Team
Hej ,
Bardzo fajny filmik miło się ogląda no i gratuluję przelociku...
Pozdr Siwy
tel. 664 026 369
-
3apik
- Przelotowiec
- Glajt: Ozone Delta 2
- Uprząż: Swing Race
- Telefon: ♪♫░▒▓█>dryn<█▓▒░♫♪
- Team: B!SEPTOL™
Fajny locik.
Gdybyś trzymał się doliny Dunajca (zbocza po wschodniej stronie rzeki) zamiast pchać się w góry, miałbyś większe szanse coś jeszcze znaleźć (dno doliny leży ponad 400m niżej niż miejsce gdzie lądowałeś) i mógłbyś lądować bliżej cywilizacji.
Do filmu proponuje wybierać ujęcia gdzie mniej kręcisz głową

Tak czy owak dzięki za wideo relację i gratuluję

-
Wojtek Wesołowski
- Nowy na forum
autor: Wojtek Wesołowski » 11 sie 2012, 19:37
Hej,
Filmik kręciłem kamerą GoPro 2. Fakt, polana była całkiem spora, ale lekki dyskomfort psychiczny wywierały na mnie drzewa oraz słupy, które się na niej znajdowały.
Dzięki Paweł za uwagi co do mojej taktyki przelotowej. Podczas lotu muszę większą uwagę zwracać na topografię terenu.
Podczas lotu faktycznie za dużo i zbyt gwałtownie kręcę głową, co niestety przekłada się na niską jakość kręconych filmów. Staram się na to zwracać większą uwagę, zwłaszcza jak kręcę coś ciekawego

.
Pozdrawiam,
Wojtek
-
Fragles
- Gawędziarz
- Glajt: Vulcan, Mercury, IcePeak XP
- Uprząż: SOL Acro, X-Rated 3
hejka
Jedna podstawowa zasada którą musisz mieć wdrukowane w BIOSa - lataj tak by mieć zawsze dolot do bezpiecznego lądowiska. I na trasie przelotu wyznaczas sobie kolejne bezpieczne lądowiska. Masz je w głowie bez przerwy - to podstawowy nawyk.
A tak wpakowaleś się w niezłe tarapaty, przy odrobinie mocniejszym wietrze mogło być znacznie bardziej nieciekawie. Ja leciałem później przy mocniejszym wietrze i nawet do głowy mi nie przyszło pakować się właśnie tam mimo durzędówki.
Kiedyś w tych górkach mnie mocno spłukało i ledwo co wylądowałem tuż przed dachem domu przy mocnym przedmuchu. Właśnie wtedy złożyłem, że się wykręce bo był niezły warun i dolot do bepiecznego lądowiska olałem.
http://xcc.paragliding.pl/module.php?id ... 23f9c08f10Co do kręcenia glowa - to kręć jak najbardziej i jeszcze więcej - to bardzo przydatny nawyk:)
-
Wojtek Wesołowski
- Nowy na forum
autor: Wojtek Wesołowski » 12 sie 2012, 11:37
Hej,
Lecąc w te góry byłem przekonany, że uda mi się wykręcić i je przelecieć. Niestety myliłem się i byłem zmuszony do awaryjnego lądowania. Podchodząc do lądowiska bałem się efektu zawietrznej, między innymi też z tego powodu założyłem uszy. Na szczęście okazało się, że na polanie wiatr był bardzo słaby.
Dzięki Fragles za rady. Muszę sobie wyrobić odpowiednie nawyki podczas latania.
Pozdrawiam,
Wojtek
-
qcumber
- Student
Hej
No niezły filmik a ten przelot to chyba nagroda za to, że grzecznie schodziłeś z Cietnia dzień
wcześniej:) tak to powinno działać.
Opcja bezpiecznego lądowiska to po to by móc latać następnego dnia:)
Pozdrawiam i gratuluje
Michał