Czwartek 17.09-Pińczów
Moderatorzy: jasiu, szymon.strus
- Siwy
- Glajciarz którego nie składa
- Glajt: Trango X-Race
- Team: Ufo Team
Czwartek 17.09-Pińczów
Hej
Chyba się w czwartek wybiorę na Pińczów. Gdyby się trochę wzmocniło byłoby pewnie idealnie a tak póki co jest pod małym znakiem zapytania ale zobaczymy jeszcze jutro.
Gdyby ktoś był chętny to zapraszam wyjazd rano i powrót o jakiejś rozsądnej godzinie.
Siwy
Chyba się w czwartek wybiorę na Pińczów. Gdyby się trochę wzmocniło byłoby pewnie idealnie a tak póki co jest pod małym znakiem zapytania ale zobaczymy jeszcze jutro.
Gdyby ktoś był chętny to zapraszam wyjazd rano i powrót o jakiejś rozsądnej godzinie.
Siwy
tel. 664 026 369
-
- Prezes SPBW
- Glajt: UP Meru
- Uprząż: KORTEL Kanibal Race2
Re: Czwartek 17.09-Pińczów
Siwy, mnie coś się zdaje że Podobin może jutro wydać...
- Siwy
- Glajt: Trango X-Race
- Team: Ufo Team
Jasiu obawiam się, że halny nie da za bardzo polatać nawet jak nad górką będzie w miarę spokojnie to już trochę wyżej będzie pizgać strasznie. Nie wiem jak to wyglądało dzisiaj ale jutro będzie pewnie podobnie. W piątek obstawiałbym Śnieżnicę powinien być super warun może już ostatni w tym sezonie. Także ja zostaję jutro przy Pińczowie jeśli tam jeszcze nie latałeś to dawaj ze mną fajna górka do zabawy. Póki co jadę sam więc mam ze dwa miejsca. Wyjazd około 9.
Siwy
Aha rozwaliłem tel. i nie mam żadnych kontaktów więc nawet nie mam jak zadzwonić puszczajcie jakieś podpisane smsy
Siwy
Aha rozwaliłem tel. i nie mam żadnych kontaktów więc nawet nie mam jak zadzwonić puszczajcie jakieś podpisane smsy
tel. 664 026 369
-
- Prezes SPBW
- Glajt: UP Meru
- Uprząż: KORTEL Kanibal Race2
Pewnie masz rację. Ja i tak jadę jutro do Szczyrzyca więc dla mnie jutro albo Podobin albo nic
A w Pinczowie byłem raz i jakoś mi się nie tęskni
Miłej zabawy!

- 3apik
- Przelotowiec
- Glajt: Ozone Delta 2
- Uprząż: Swing Race
- Telefon: ♪♫░▒▓█>dryn<█▓▒░♫♪
- Team: B!SEPTOL™
Dziś w BW wyglądało dużo spokojniej niż w prognozach ale na Skrzycznem i Lendaku wiało do kilkunastu metrów. Często przy halnym Gorce robią cień nad BW i czasem można latać a czasem jest tak jak pisze Siwy czyli dołem OK a kilkadziesiąt metrów wyżej zaczyna się "eldorado".
PS
Trzymam kciuki za piątek.
PS
- eltomek
- Glajciarz którego nie składa na beli
- Glajt: Tequila 5
- Uprząż: SupAir Delight 2
- Telefon: 6dziewięć785014pięć
3apik pisze:Dziś w BW wyglądało dużo spokojniej niż w prognozach ale na Skrzycznem i Lendaku wiało do kilkunastu metrów. Często przy halnym Gorce robią cień nad BW i czasem można latać a czasem jest tak jak pisze Siwy czyli dołem OK a kilkadziesiąt metrów wyżej zaczyna się "eldorado".
PS
Wnosisz z własnych obserwacji, czy odczytów stacji? GrzesioRA donosi, że stacja na Cietniu oszukuje o jakieś 3-4m/s.
Jeśli tak jest to trochę mnie to martwi, bo producent wiatromierza gwarantuje 5 lat bezobsługowej pracy, a wygląda na to, że po roku łożysko jest do wymiany.
Nie zostaje nic innego jak szybko instalować drugą stację.
EDIT: tak jeszcze porównuję ze stacją na Skrzycznem, Ciecień pokazuje min:7.8m/s, srednia:9.6m/s max:13.2m/s, Skrzyczne: srednia: 7.5 m/s, max: 14.1 m/s, w ostatniej godzinie prawie się pokrywają.
Jestem daleki od stwierdzenia, że na Skrzycznem wieje tak samo jak na Cietniu, albo że Grzesiek się myli, ale z drugiej strony wydaje mi się, że żeby zatarty wiatrak rozbujać do 13m/s to musiałoby wiać ze 20m/s, więc może nie jest tak źle.
Czytałem fora, użytkownicy tego wiatromierza piszą, że wymieniali mechanizmy po 7 latach, to są naprawdę porządne mechanizmy, choć mógł się trafić felerny model.
EDIT2: dziś skojarzyłem, że wiatrak z Cietnia od 2 pełnych lat pracuje w warunkach docelowych, od października 2013 stacja była testowana u mnie na balkonie.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2015, 19:33 przez eltomek, łącznie zmieniany 2 razy.
- 3apik
- Przelotowiec
Wnioskowałem na podstawie odczytów ze stacji. Ja nie jestem przekonany że ona tak kłamie. Jak wieje ze wschodu to tak ale normalnie chyba prawdę mówi. W sumie to nie pracuje w jakichś super ciężkich warunkach (Sahara/Antarktyda) żeby się miała tak szybko zużyć. Trochę dziwne by to było gdyby dedykowany mechanizm tak szybko dał ciała. Prędzej jakaś samoróba powinna się rozkalibrować. Ale kto ją tam wie. Weźmiesz na warsztat to sprawdzisz.
- 3apik
- Przelotowiec
eltomek pisze:Czytałem fora, użytkownicy tego wiatromierza piszą, że wymieniali mechanizmy po 7 latach, to są naprawdę porządne mechanizmy, choć mógł się trafić felerny model.
EDIT2: dziś skojarzyłem, że wiatrak z Cietnia od 2 pełnych lat pracuje w warunkach docelowych, od października 2013 stacja była testowana u mnie na balkonie.
Patrząc na to jak wyglądają ostatnio odczyty to wygląda jakby było spore tarcie statyczne - tylko mocniejsze podmuchy są w stanie ruszyć kręciołkiem.
Może to testowanie na balkonie zeżarło 6,5roku żywotności - w Krakowie warunki ekstremalne są

- grzero
- Glajt: Gin Carrera
- Uprząż: Advance Impress 3
- Telefon: 609208994
- Team: SPBW
Ponieważ temat o stacjach pogodowych to wrzucam linka do stacji na Górze Makowica ( zwana tez Kamionna) w Laskowej można czasem się zorientować jak wieje na paśmie Łososińskim i okolicach Limanowej http://www.laskowa-ski.pl/pogoda
- eltomek
- Glajciarz którego nie składa na beli
- Glajt: Tequila 5
- Uprząż: SupAir Delight 2
- Telefon: 6dziewięć785014pięć
3apik pisze:eltomek pisze:Czytałem fora, użytkownicy tego wiatromierza piszą, że wymieniali mechanizmy po 7 latach, to są naprawdę porządne mechanizmy, choć mógł się trafić felerny model.
Patrząc na to jak wyglądają ostatnio odczyty to wygląda jakby było spore tarcie statyczne - tylko mocniejsze podmuchy są w stanie ruszyć kręciołkiem.
Może to testowanie na balkonie zeżarło 6,5roku żywotności - w Krakowie warunki ekstremalne są
Wstępnie na 2.10 jest zaplanowana akcja wieszania stacji na Szczeblu. Gdy zawiśnie, wtedy stację z Cietnia trzeba będzie ściągnąć, wymienić łożyska i wiosną zawiesić.