Album zdjęć >Piknik paralotniowy 09.09.2012r.

Kto i gdzie poleciał? Wrażenia z lotu.
Oraz Wasze zdjęcia i filmy.

Moderatorzy: jasiu, szymon.strus

Fragles
Gawędziarz
Glajt: Vulcan, Mercury, IcePeak XP
Uprząż: SOL Acro, X-Rated 3

Re: Album zdjęć >Piknik paralotniowy 09.09.2012r.

Post autor: Fragles » 20 wrz 2012, 11:04

>
Marcin Kalamat pisze:Vajper nie obrażaj się ale widziałeś że Adam kręci komin w lewo a ty kręciłeś po swojemu zamiast dopasować >się do Adama tak właśnie sie to kończy ,mieliście kontakt radiowy trzeba było powiedzieć Chłopaki kręcimy w lewo !!!

Właśnie Marcin - słuszna uwaga - zasada jest taka, że o kierunku w kominie decyduje pierwszy pilot który zakręci, zgodnie z przepisami reszta powinna się przyłaczyć. Druga zasada to taka, że jak skrzydło niżej dogania w krążenu to wyżej, to pilot wyżej z racji, że ma lepszą widoczność ustępuje drogi temu poniżej.

Zauważyłem też ostatnio sporą nieznajomość przepisów tyczącą się latania na żaglu.

Sytuacja staje się coraz groźniejsza.

Myślę, że złoże wniosek do zarządu, by co jakiś czas robił np. przy okazji zebrania - pogawędkę co do zasad latania jak i niebezpiecznych stanów lotu. Myślę, że doświadczeni piloci mogą ją poprowadzić.

Awatar użytkownika
13vajper
Glajciarz
Glajt: Ozone Delta,Sol Torck
Uprząż: AVA SPORT SAMURAJ

Post autor: 13vajper » 20 wrz 2012, 14:20

cytat :Vajper miałeś dużo szczęścia że ten cukierek ci się otworzył /Gdzie Ty tam widziałeś, że był cukierek/ :shock: szkoda że wyciąłeś film /kaskada zdarzeń jest w całości i nic nie wycinałem/bo nie mogę do końca skomentować wszystkiego, wygląda jak by ci Adam zaleciał drogę a Ty grzecznie kręciłeś komin,pewnie mogła być inna wersja. (brakuje ci samokrytyki?,przyznania się do własnego błędu)Wersja 2 ga Adam przyleciał do ciebie wyżej ,a ty przestraszyłeś się że się zderzycie (brak oceny wysokości,słaby wzrok? )i przeciągnąłeś Deltę jednostronnie ,a potem to już poszło i kolejne błędy z wyprowadzeniem .Viper przestań gadać głupoty .Aha a kto cię nauczył puszczać sterówki? takie wrażenie miałem na początku twojego filmu ,natomiast obejrzałem do końca film tym razem w wersji oryginał i to wychodzi tak ; Adam pierwszy znalazł komin i zaczął kręcić w lewo już 2 kółka kiedy Viper zaczął kręcić komin w prawo i błąd ,przepis mówi że jeśli ktoś pierwszy zaczął kręcić komin to trzeba się dostosować do krążenia (każdy ci to powie,kto zna przepisy) ty się nie dostosowałeś i to jest ewidentnie twoja wina .[/quote]

Marcin przy dyskusji na temat nie mam zamiaru się obrażać Jednak nie znoszę gdy ktokolwiek próbuje ubliżać, obrażać sugerować sceny z krypy wzięte dotyczy to też Ciebie ,,brak oceny wysokości,słaby wzrok?,/ ja nie noszę okularów jak denka od butelek i dobrze widzę, a okularów używam do odczytania wskazań na przyrządach. To tak na wstępie. ;)

Dwie wersje podałeś z pozycji patrzenia na ekran komputera ok.
3 wersja - ktoś tam lata w jedną drugą stronę, przelatując kominy świadomie - nieświadomie, kiedy ja kręcę komin drugi pilot przelatuje go na krechę / fajnie wygląda z pozycji komputera/
Z mojej pozycji:
Widziałem już z daleka, że Adam latał od przedpola, aż do doliny przy kś. Górze jakoś pomimo waszej teorii, że kręcił komin w lewo nie robił wysokości/ ale to to tylko on wie/, kiedy lecąc wzdłuż Cietnia na ,,N,,złapałem komin zacząłem go kręcić - po zwitce może nie całej na noszeniu zobaczyłem lecącego we mnie Adama i co i przeciągnąłem skrzydło jak już Mariusz Przedskoczek zauważył na samym początku dyskusji bardzo dynamicznie w prawo i w konsekwencji cała kaskada zdarzeń, aż do wyprowadzenia.
A puszczanie sterówek, to wynik tego, że radio miałem nie podpięte do zestawu.
Nie miałem też czasu na strach - gdybym się przestraszył obaj skończylibyśmy na drzewach i oby tylko na drzewach.
A odpowiedziałem na Twój komentarz ponieważ właśnie jest merytoryczny i dotyczy zdarzenia.

Być może zasada przyjęta na zawodach, że w danym dniu kręcimy kominy np. w prawo - jest słuszna, przy tak dużej liczbie latających. ;) :D
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2012, 19:43 przez 13vajper, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr vajper
Flying Dragons Krakow Team

Awatar użytkownika
Marcin Kalamat
Przelotowiec Stary Wyga
Telefon: 794305869

Post autor: Marcin Kalamat » 20 wrz 2012, 16:45

Piotr a możesz wrzucić film od początku Tak 5 minut wcześniej co się działo?No wiadomo że z pozycji kompa Tak wygląda moja ocena ale gdybys zakręcił swój komin w lewo to nie doszło by do tego .Na moje oko to byście się nie zderzyli ale przestraszyłes się i mocno zaciagles prawa i przeciagles.Myślę że trzeba będzie robić bryfing na forum i na Startowisku w która strone krazymy danego dnia wtedy może unikniemy takich sytuacji.

Awatar użytkownika
13vajper
Glajciarz
Glajt: Ozone Delta,Sol Torck
Uprząż: AVA SPORT SAMURAJ

Post autor: 13vajper » 20 wrz 2012, 17:57

Marcin Kalamat pisze:Piotr a możesz wrzucić film od początku Tak 5 minut wcześniej co się działo?No wiadomo że z pozycji kompa Tak wygląda moja ocena ale gdybys zakręcił swój komin w lewo to nie doszło by do tego .Na moje oko to byście się nie zderzyli ale przestraszyłes się i mocno zaciagles prawa i przeciagles.Myślę że trzeba będzie robić bryfing na forum i na Startowisku w która strone krazymy danego dnia wtedy może unikniemy takich sytuacji.

Nie ma potrzeby robić filmu 5min wcześniej, jak napisałem powyżej, mniej więcej tak wyglądało - a gdybym nie przeciągnął - bankowo Adam siedził by mi w glajcie / ,,-,, czas mojej reakcji,,,-,, skutek działania i reakcja glajta , gdyby nie to by mnie zawinął w koło nóg .A tak zyskałem kilka metrów w dół - a później to już wszystko z górki. Gdybym zakręcił w lewo?, choć komin miałem z prawej?, - po atrakcjach z nim wyjechałem pod chmurę, Adam też, ale nie będę teraz gdybał.
- Mogłem tylko taki scenariusz przewidzieć, że Adam będzie wracał w lewo, nie zauważyłem tego, a jak zauważyłem było już pozamiatane.
Myślę że będzie okazja, aby zobaczyć 2.5 godziny latania tego dnia ;-)

Ci co mieli rączki w górze. ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=SASSUj8B6FY
Piotr vajper
Flying Dragons Krakow Team

Awatar użytkownika
mani3kxc
Glajciarz którego nie składa na beli
Team: UFO Team
Kontakt:

Post autor: mani3kxc » 13 sty 2013, 17:38

Oglądałem sobie jeszcze raz ten film i nasunęła mi się jedna uwagą.
Tytuł powinien brzmieć "Siła spokoju". Abstrahując od oceny całej sytuacji :) na pewno nie byłbym tak spokojny po wszystkim i prędzej zjadłbym to radio niż tak spokojnie przez nie przemówił ;), za to szacun.
Pozdrawiam,
Mariusz
paralotniarz.com.pl

ODPOWIEDZ