Odczyty ze stacji meteo na Ciecieniu

j/w

Moderatorzy: jasiu, szymon.strus

szymon.strus
I Wiceprezes SPBW
Posty: 782
Rejestracja: 16 lip 2011, 18:30
Glajt: Ozone Rush 3
Uprząż: Gin Genie Race II
Telefon: 783332234

Odczyty ze stacji meteo na Ciecieniu

Post autor: szymon.strus » 07 kwie 2019, 20:02

Czesc,

Odczyty ze stacji meteo na Ciecieniu umieszczone sa na stronie stowarzyszenia w zakladce Pogoda. Dodajcie do ulubionych ;)

http://spbw.pl/node/36

pzdr,
/S.

szymon.strus
I Wiceprezes SPBW
Posty: 782
Rejestracja: 16 lip 2011, 18:30
Glajt: Ozone Rush 3
Uprząż: Gin Genie Race II
Telefon: 783332234

Re: Odczyty ze stacji meteo na Ciecieniu

Post autor: szymon.strus » 07 lip 2019, 17:39

Odkrylismy z elTomkiem babola w oprogramowaniu stacji. Srednie predkosci powyzej 5 m/s zaczynaja sie liczyc od 0. Generalnie stacja nigdy nie pokaze sredniej wiekszej niz 5 m/s. Przy wiekszych predkosciach wiatru sugerujcie sie porywami a nie srednia. Na zime trzeba bedzie zdjac stacje i zrobic poprawke w sofcie.

/S.

Przemysław
II Wiceprezes SPBW
Posty: 26
Rejestracja: 05 kwie 2018, 16:06
Glajt: Mentor 5
Telefon: 5o5977481

Re: Odczyty ze stacji meteo na Ciecieniu

Post autor: Przemysław » 08 sie 2019, 06:29

Czy ktoś wie co się dzieje ze stacją? Jakiś error wyskakuje.

szymon.strus
I Wiceprezes SPBW
Posty: 782
Rejestracja: 16 lip 2011, 18:30
Glajt: Ozone Rush 3
Uprząż: Gin Genie Race II
Telefon: 783332234

Re: Odczyty ze stacji meteo na Ciecieniu

Post autor: szymon.strus » 08 sie 2019, 15:58

jak error to Fragles cos miesza :) a tak serio to albo stacje kompletnie szlag trafil albo stacja nie moze zalogowac sie do sieci play a z innymi sobie nie radzi.

Awatar użytkownika
eltomek
Glajciarz którego nie składa na beli
Posty: 390
Rejestracja: 07 wrz 2011, 09:51
Glajt: Tequila 5
Uprząż: bardzo wygodna
Telefon: 6dziewięć785014pięć
Lokalizacja: Kraków

Re: Odczyty ze stacji meteo na Ciecieniu

Post autor: eltomek » 16 sie 2019, 20:43

Co się dzieje ze stacją na Cietku: to samo co ze stacją, która ma być zawieszona na Szczeblu (https://thingspeak.com/channels/744475/) czyli TL;DR: nie może się zarejestrować w sieci Play jak pisał Szymon.

A teraz wersja TL:
Zamontowaliśmy do nich karty z Virgin Mobile, które mają darmowy internet 32kbps przy doładowaniu raz na rok, czyli dla Stowarzyszenia jest to bardzo korzystne. Choć niedziałająca stacja jakąś szczególną korzyścią nie jest :lol:

Przeanalizowałem dokładnie co się dzieje. Siecią domową dla VM (a tylko w takiej działa pakietowa transmisja dla tej karty) jest Play. Jest jakieś zjawisko będące wypadkową ustawień po stronie wirtualnego operatora i tych jak działa modem w stacji, którego to zjawiska nie rozumiem, a które powoduje, że raz na jakiś czas karta zaczyna pracować w sieci innej niż domowa, czyli w trybie roamingu i wtedy nie działa pakietowa transmisja danych. Działa to różnie, jak widać po stacji Szczeblowej, która teraz akurat działa (jest w Play), ale przez większość czasu nie działała (była w Erze zdaje się). Ta sama karta włożona do telefonu działa dobrze, czyli rejestruje się w Play zawsze.

Przykro mi za te niedogodności, niestety przed powieszeniem stacji karta działała dobrze i nic nie zapowiadało takich problemów. Trzeba znaleźć kartę, która działa zawsze dobrze i taką zamontować do obydwu stacji.

ODPOWIEDZ